Prirodni lateks - čudo prirode

Da li znate da guma raste na drvetu?
Ne, ne, nismo se zabunili!
"Gumeno drvo" je porijeklom iz Južne Amerike tj. iz Brazila. Poznato je pod nazivom kaučukovac (Hevea brasiliensis).
Iz stabla se nakon urezivanja cijedi bijela mliječna tekučina lateks.

Kaučukovac u svojoj unutrašnjoj kori krije pravo malo bogatstvo. Lateks je najprije sakupljan sa stabala u prašumama Amazone. Krajem 19.st. Podignute su prve plantaže kaučukovca u Maleziji. Danas su Malezija, Tajland i Indonezija zemlje sa najvećom proizvodnjom lateksa u svijetu, a po broju plantaža slijede ih Vijetnam, Indija, Kamerun i Obala Slonovače.

Eh, sad...kako se iz drveta kaučukovca izvadi lateks? Prirodni lateks dobiva se zarezivanjem tanke trake kore stabla - gdje niz rez u tankom mlazu curi tekućina i sakuplja se satima u niže postavljenu posudu. Jedno stablo kaučukovca može davati sok oko 18 godina, a kada presuši, sijeku ga i koriste kao građu.

Pravo čudo prirode, morate se složiti!

Kaučuk koji se upotrebljava u poduzeću Vulli, dolazi iz HEVEA drveća koja rastu u Maleziji. Lateks je prirodan, elastičan i vodootporan, djeluje kao izolator, ugodan je na dodir i ugodnog je mirisa.
Vulli lateks zagrije i upotrijebi poseban proces rotacijskog ulijevanja u kalup. Rezultat 14 uzastopnih ručnih obrada je predivna mala “Žirafa Sophie”.

Copyright NINA-LINE